Με λαμπρότητα η Επανακαθιέρωση της Αγίας Τράπεζας της Ενορίας μας

Με λαμπρότητα η Επανακαθιέρωση της Αγίας Τράπεζας της Ενορίας μας

Με λαμπρότητα η Επανακαθιέρωση της Αγίας Τράπεζας της Ενορίας μας

Σε κλίμα συγκίνησης αλλά και με μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα ο Αγιασμός της Αγίας Τραπέζης του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας Βύρωνος μετά από την ολοκλήρωση ανακαινιστικών εργασιών και εξωραϊσμού της Αγίας Τραπέζης και του Ιερού Βήματος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ χοροστάτησε στον Όρθρο και εν συνεχεία μετά τη Δοξολογία τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού Αγίας Τραπέζης επί Ανακαινίσει, κατά την οποία επεξηγούσε στους πιστούς τα τελούμενα.

Το τυπικό της Ακολουθίας επί Ανακαινίσει της Αγίας Τραπέζης ομοιάζει πολύ με το τυπικό των Εγκαινίων, αν και είναι πιο σύντομο και λιτό. 

Ωστόσο η Αγία Τράπεζα πλένεται με τα καθορισμένα αρωματικά μύρα, αποσπογγίζεται και περιβάλλεται εκ νέου με όλα τα προβλεπόμενα ιερά καλύμματα.

Κατά τη διάρκεια της κατανυκτικής και ταυτόχρονα λαμπρής ακολουθίας οι χοροί έψαλλαν τους προβλεπόμενους στίχους από το Ψαλτήριο.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Σεβ. Μητροπολίτης Καισαριανή κ. Δανιήλ επέδειξε στο εκκλησίασμα το «Κατασάρκιον», εσωτερικό κάλυμμα της Αγίας Τραπέζης με ζωγραφισμένο τον Ιησού εν τω Τάφω, και κάτωθεν της ιεράς παραστάσεως την αναφορά με το ιστορικό γεγονός της ημέρας όπου και υπέγραψε.

Με την ευκαιρία της ακολουθίας επί τη Ανακαινίσει της Αγίας Τραπέζης ο Σεβασμιώτατος κ. Δανιήλ καθιέρωσε νέα αντιμήνσια για να τελούνται οι Θείες Λειτουργίες εντός της επαρχίας μας.

Στη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος κήρυξε το Θείο Λόγο, έλαβαν δε μέρος ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Καλλίνικος Νικολάου, ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Χριστόδουλος Κοτσίφης και οι Εφημέριοι του Ι. Ναού μας.

Παρέστησαν ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Καλλιάνος και ο κ. Γιώργος Βάλλης, Ταμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Θαλαμηγών.

Αξιόλογη ήταν και η συμμετοχή του λαού, ο οποίος κατέκλυσε τον Ιερό Ναό από νωρίς το πρωί, προκειμένου να συμμετάσχει στη σπάνια αυτή πνευματική εμπειρία της Ενορία μας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Προϊστάμενο και Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Χριστόδουλο Κοτσίφη καθώς και τους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους αλλά και τον πιστό λαό με ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Γεώργιο Βάλλη ο οποίος τα μέγιστα συνετέλεσε.

Υπενθυμίζεται ότι, στα πλαίσια των Κ’ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ τα οποία φέτος είναι αφιερωμένα στο πρόσωπο της Παναγίας Παρηγορητρίας Της Δακρυρροούσης και Μυροβλυζούσης:

•Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου και ώρα 6:00 το απόγευμα θα τελεστεί Ιερό Ευχέλαιο.

•Τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου ώρα 6:30 το απόγευμα θα ομιλήσει ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας ΕΚΠΑ κ. Νικόλαος Ξιώνης με θέμα «Η Θεοτόκος ως πρότυπο πίστεως και κοινωνίας με το Θεό».

• Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου ώρα 6:30 το απόγευμα θα ομιλήσει ο Ελλογιμώτατος Θεολόγος – Φιλόλογος, Υπ. Διδάκτωρ ΕΚΠΑ κ. Δημήτριος Π. Λυκούδης με θέμα: «Θεία Λειτουργία: Η συμμετοχή των πιστών στα τελούμενα».