Η ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

Ο Χριστιανικός Ναός καλείται και Ιερός Ναός ή Άγιος Ναός, είναι ο οίκος του Θεού επειδή μέσα σ’ αυτόν λατρεύεται ο Τριαδικός Θεός. Το άνω μέρος του Ναού συμβολίζει τον ουρανό, ενώ το κάτω, τα επί της γης. Η ονομασία Εκκλησία σημαίνει συνάθροιση και με την έννοια αυτή χρησιμοποιήθηκε από τον Κύριο και τους Αποστόλους για να δηλωθεί το σύνολο των Χριστιανών της οικουμένης ή ενός τόπου (Ματθ. ιστ΄ 18 και ιη΄ 17, Πράξ. β΄ 47 και θ΄ 31).

Στον Ιερό Ναό τελείται κυρίως και συνεχώς το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, η οποία για πρώτη φορά έγινε στο Υπερώο, τη Μεγάλη Πέμπτη. Θύτης και Θύμα υπήρξε ο Κύριός μας:«Λάβετε φάγετε…. Πίετε εξ αυτού πάντες… Τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν». Καθώς το Μυστήριο αυτό επαναλαμβάνεται σε κάθε Θεία Λειτουργία, έχουμε επανάληψη της Θυσίας του Κυρίου στο Γολγοθά.

Οι απορρέουσες συνέπειες και ευλογίες από την πράξη αυτή της Εκκλησίας υπήρξαν και είναι πολλαπλές και μέγιστες. Γι’ αυτό ο Ιερός Χρυσόστομος τονίζει ότι ο Ιερός Ναός είναι ιατρείο, στο οποίο ο άνθρωπος με τη συμμετοχή του στη Θεία Κοινωνία ιατρεύει τις πληγές του. Και ότι, όπως υπάρχουν λιμάνια για τα καράβια που ταξιδεύουν στα πελάγη, έτσι και στις πόλεις και στα χωριά έφτιαξε ναούς ο Θεός, για να ξεκουράζονται οι Χριστιανοί από τις πολλές βιοτικές μέριμνες.

Η Ενορία μας ιδρύθηκε το έτος 1930 και η ίδρυσή της δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. 306 Φύλλο Εφημερίδος Κυβερνήσεως. Οι πρώτοι ενορίτες ήσαν κάτοικοι της περιοχής της Νέας Ελβετίας, πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και τον Πόντο. Ο πόνος για την απώλεια της αγιοτόκου πατρίδας τους, ενίσχυσε τον πνευματικό τους πόθο για την ανέγερση Ναού και την δημιουργία ενορίας. Μέχρι το έτος 1974 η ενορία μας άνηκε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και μετά ταύτα ανήκει στην Μητρόπολη Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού.

Στην διάρκεια της 85χρονης και πλέον ζωής της ενορίας μας υπηρέτησαν Θεοφιλώς πολλοί πατέρες. Σε προσεχή ευκαιρία θα αναφερθούμε αναλυτικά στον καθένα εξ αυτών. Αξίζει όμως, να μνημονεύσουμε δύο κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας της ενορίας μας, τον αείμνηστο π. Νεόφυτο Παπαδόπουλο (Συμεωνίδη), ιδρυτή και πρώτο ιερέα της ενορίας μας και τον αείμνηστο π. Σπυρίδωνα Παπακωνσταντίνου, που υπηρέτησε επί 40 χρόνια στην ενορία και πρωτοστάτησε στην ανέγερση του Ιερού Ναού.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Ιστορία του Ναού

Το γραφείο του Ιερού Ναού για εξυπηρέτηση των ενοριτών είναι ανοικτό καθημερινώς 7:30-12:00 το πρωί και 17:00-20:00 το απόγευμα.

Δίπλα από τον Ιερό Ναό λειτουργεί ιδιόκτητο διώροφο Πνευματικό Κέντρο και κάτω από αυτό επί της οδού Δελφών λειτουργεί το Αρχονταρίκι του Ναού μας.