Το φως της αγίας Τριάδας λάμπει στην καθαρή ψυχή

Το φως της αγίας Τριάδας λάμπει στην καθαρή ψυχή

Το φως της αγίας Τριάδας λάμπει στην καθαρή ψυχή

Αγίου Ισαάκ του Σύρου

Όπως στην ησυχία καί στη γαλήνη της αισθη­τής θάλασσας κινείται καί κολυμβά το δελφίνι, έτσι στην από θυμό καί οργή ήσυχη καί γαλήνια θάλασσα της καρδιάς κινούνται πάντοτε τα μυστήρια καί οί θείες αποκαλύψεις, πράγμα πού κάνει την καρδιά να ευφραίνεται.

Όποιος θέλει να δει τον Κύριο μέσα του, κάνει σχέδια πώς να καθαρίσει την καρδιά του με την αδιά­λειπτη μνήμη του Θεού. Καί έτσι, με τους φωτεινούς οφθαλμούς της διάνοιας του θα βλέπει πάντοτε τον Κύριο. Ό,τι συμβαίνει στο ψάρι πού βγαίνει από τη θάλασσα, το ίδιο συμβαίνει καί στο νου, πού φεύγει α­πό τη μνήμη του Θεού καί περιπλανιέται στις ενθυμή­σεις του κόσμου. Όσο ό άνθρωπος απομακρύνεται α­πό την επικοινωνία με τους ανθρώπους, τόσο ό Θεός τον αξιώνει να έχει με την προσευχή καί με το νου του παρρησία ενώπιον του. Καί όσο ξεκόβει από την παρηγοριά πού δίνει αυτός ό κόσμος, τόσο καί αξιώνεται να χαίρεται τη χαρά του Θεού εν Πνεύματι Άγιω.

Ό τόπος της νοητής χαράς του Θεού είναι ή ψυ­χή του καθαρού καί ό ήλιος πού λάμπει μέσα του εί­ναι το φως της αγίας Τριάδας καί ό αέρας πού ανα­πνέουν οί λογισμοί πού ενοικούν μέσα του, είναι το παράκλητο καί πανάγιο Πνεύμα, συγκάθεδροι δε αυτού είναι οί άγιοι καί ασώματοι «Άγγελοι» καί ή ζωή καί ή χαρά καί ή ευφροσύνη των αγίων Αγγέλων εί­ναι ό ίδιος ό Χριστός, το αληθινό φως, πού γεννήθη­κε από το φως του Θεού. Ό καθαρός άνθρωπος συνεχώς ευφραίνεται με τίς θεϊκές εμπειρίες της ψυχής του, καί θαυμάζει το κάλλος της, πού είναι λαμπερό εκατό φορές περισσότερο από τον ήλιο. Αύτη ή ψυχή του καθαρού είναι ή νέα Ιερουσαλήμ, καί ή βασιλεία του Θεού, πού είναι κρυμμένη μέσα μας κατά το λό­γο του Κυρίου. Αυτή ή καθαρότητα είναι ή νεφέλη της δόξας του Θεού, στην οποία θα εισέλθουν μόνο όσοι έχουν καθαρή καρδιά, για να δουν το πρόσωπο του Κυρίου, καί θα φωτισθεί ό νους τους με την ακτί­να του θείου φωτός.