Οι Άγιοι Θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννα

Οι Άγιοι Θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννα

Οι Άγιοι Θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννα

Μία ημέρα μετά το Γενέσιο της Θεοτόκου, η Εκκλησία μας τιμά τους Δίκαιους Θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννα, τους γονείς της Υπεραγίας Θεοτόκου. Λέγονται δε Θεοπάτορες, γιατί από τη δική τους κόρη, προήλθε ο Υιός και Λόγος του Θεού.
Ο Ιωακείμ ήταν γιος του Ελιακείμ από τη φυλή του Ιούδα και απόγονος του Δαβίδ. Ζούσε στην Ιουδαία και το περισσότερο χρονικό διάστημα στην Ιερουσαλήμ, όπου είχε μέγαρο με βασιλικό κήπο. Παντρεύτηκε την Άννα, θυγατέρα του Ματθάν, Ιερέα από τη φυλή του Λευΐ. Ωστόσο, δεν έκαναν παιδιά, με αποτέλεσμα να έχουν μια κοινωνική αποξένωση από τον περίγυρο τους.
Όμως, καθώς είχαν μεγάλη πίστη, ο Θεός εισάκουσε τις προσευχές τους και τους χάρισε την Μαριάμ. Με πλήρη ευγνωμοσύνη στη δύναμη του Θεού που τους ευλόγησε, αποφάσισαν να αφιερώσουν την κόρη τους, ένα παιδί μόλις τριών ετών, στον Ναό του Θεού στα Ιεροσόλυμα. Αυτό το γεγονός, η Εκκλησία μας το θυμάται ως τα Εισόδια της Θεοτόκου. 
Ο Ιωακείμ κοιμήθηκε οκτώ χρόνια μετά τα Εισόδια της Θεοτόκου σε ηλικία 92 ετών, η Άννα 11 μήνες μετά την κοίμηση του Ιωακείμ, σε ηλικία 83 ετών. Τιμούνται ως Θεοπάτορες, άμεσοι απόγονοι του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.