Μεγάλη Εβδομάδα στην Παναγία την Παρηγορήτρια

Μεγάλη Εβδομάδα στην Παναγία την Παρηγορήτρια

Μεγάλη Εβδομάδα στην Παναγία την Παρηγορήτρια

Μας αξίωσε ο Θεός να φθάσουμε στο τέλος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και με πόθο  όλοι  οι χριστιανοί αναμένουμε να διαβούμε το  κατώφλι της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος των Παθών του Κυρίου. Ο Χριστός μας θα προδοθεί, θα συλληφθεί, θα δικαστεί, θα υβριστεί, θα εμπτυσθεί, θα μαστιγωθεί, θα εγκαταλειφθεί  και στο τέλος θα ανεβεί στο Σταυρό για τη λύτρωση και τη σωτηρία μας.

Η Κυρία Θεοτόκος και Μητέρα του Κυρίου, θα εμφανιστεί στην Υμνολογία της Εκκλησίας μας ως το δεύτερο τραγικότερο πρόσωπο αυτής της ιστορίας . Θα καρδιοχτυπήσει αγωνιωδώς, θα κλάψει, θα δακρύσει, θα πονέσει όσο καμμία άλλη μάνα στην ιστορία της ανθρωπότητας αλλά στο τέλος, πρώτη θα πληροφορηθεί την Ένδοξη και Λαμπροφόρο Ανάσταση του Υιού της. Και αφού η παρηγορία της είναι ο ίδιος  ο Υιός της, μπορεί πια και Αυτή με τη σειρά της να παρηγορεί όλους τους καταφεύγοντες με πίστη και ελπίδα στην  υπέραγνη μεσιτεία Της.

Μία περίτρανη και χειροπιαστή απόδειξη αποτελεί η Ιερή Δακρυρροή και Μυροβλυσία της Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Παρηγορητρίας που βρίσκεται ενθρονισμένη στον Ιερό Ναό του Μυροβλύτου Αγίου Δημητρίου στο Βύρωνα από το 2013 και που από τις 8 Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι σήμερα ακατάπαυστα εκχέει εν είδει Δακρύων και Μύρου τη Χάρη του Θεού που μόνο ελπίδα και παρηγορία μπορεί να χαρακτηριστεί και οχι σε λίγες περιπτώσεις, χάρη ιαματική. Η Παναγία η Παρηγορήτρια  έχει πλέον περάσει στη συνείδηση των πιστών χριστιανών ως άλλη Κολυμβήθρα του Σιλωάμ, όπως είχε πει και μια αγία ψυχή λίγα χρόνια πριν, αφού θαυματουργεί ασταμάτητα στην ψυχή και το σώμα κάθε παιδιού Της που εμπιστεύεται την αγκαλιά Της είτε από κοντά είτε από μακρυά.

Εδώ λοιπόν θα προσέλθουμε όλοι για να ενώσουμε τα δάκρυά μας με τα δικά της και θα κλάψουμε  που εγκαταλείψαμε το Θεό μέσω των αμαρτιών μας και θα συμπορευθούμε με τη βοήθειά Του στο Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου μας, η οποία αποτελεί το βαθύτερο νόημα της Πίστεώς μας μέσω των θεοπνεύστων Ιερών Ακολουθιών της Αγίας και  Μεγάλης Εβδομάδας όπως αυτές αποτυπώνονται στο επισυναπτόμενο «Πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος 2022» του Ιερού Ναού μας.  

Ευχόμαστε όπως ο Κύριος Ιησούς με τις πρεσβείες της Παναγίας της Παρηγορητρίας και του Αγίου Δημητρίου, να μας αξιώσει να βιώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτές τις όμορφες και Άγιες ημέρες του Θείου Πάθους και να λάβουμε ολόκληρη τη χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου στις κουρασμένες καρδιές μας.

Εκ του Ιερού Ναού