Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Του Αρχιμ. Ανανία Κουστένη(†)

Kυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού η σημερινή, αγαπητοί. Την Κυριακή προ της Υψώσεως, καθώς και στη γιορτή της Υψώσεως ο Ίδιος ο Χριστός μάς είπε τι έκανε για μας: μάς φώτισε με τον λόγο Του και με τα θαύματά Του και μάς έσωσε με τον Σταυρό και την Ανάστασή Του.

Στο σημερινό Ευαγγέλιο (Μάρκου κεφ. η΄, 34-38, θ΄, 1) μάς λέγει τι πρέπει και τι οφείλομε να κάνωμε εμείς γι’ Αυτόν – στην ουσία για τον εαυτό μας. «Οποιος θέλει να έλθει κοντά μου (σ.σ.: ο Χριστός κανέναν δεν βιάζει, το κακό μόνο βιάζει και παραβιάζει), όποιος θέλει να έλθει κοντά μου, να απαρνηθεί τον εαυτό του, τον παλαιό άνθρωπο και την ψευτο-ζωή, να πάρει τον σταυρό του (σ.σ.: που είναι οι δυσκολίες και τα βάσανα, για να αρνηθεί κανείς τον εαυτό του και να αγαπήσει τον Χριστό) και να Με ακολουθήσει». Και στη συνέχεια επεξηγεί ο Χριστός τι εννοεί με αυτά: «Όποιος θέλει να σώσει τη ζωούλα του, θα χάσει την ψυχή του. Και όποιος θυσιάσει τη ζωούλα του, θα κερδίσει την ψυχή του». Γιατί, όπως τραγουδάει ο λαός μας, «η σωτηρία της ψυχής είναι μεγάλο πράγμα». Και όλο τον κόσμο να κερδίσει κανείς, αν χάσει την ψυχή του, τα έχασε όλα. Και τα λέει αυτά ο Χριστός μας, ο Οποίος ξέρει και την αξία της ψυχής, γιατί Αυτός την έφτιαξε και την ξαναέφτιαξε, αλλά και την αξία της δημιουργίας. Και στη συνέχεια λέει και κάτι πολύ συγκεκριμένο, για να είναι σαφής: «Όποιος με ντραπεί σ’ αυτή την πλάση, και Μένα και τα λόγια μου δηλαδή, και δεν με ομολογεί, και δεν με παραδέχεται με τη ζωή του και τα λεγόμενά του, θα τον αρνηθώ και εγώ, όταν θα έλθω κατά τη Δευτέρα Παρουσία». Αυτό είναι πολύ συγκλονιστικό και πολύ συγκινητικό και πρέπει να μάς κρατάει άγρυπνους. Και για να μη νομίζουν ότι ο Χριστός λέει παραμύθια, όπως λένε κάποιοι άλλοι, τους συμπλήρωσε: «Ανάμεσά σας υπάρχουν κάποιοι που θα δούνε τη Βασιλεία του Θεού να έρχεται δυναμικά, δηλαδή μετά την Πεντηκοστή θα εγκαθιδρυθεί στη Γη η Εκκλησία μου, θα καταργηθεί και θα καταλυθεί η αρχαία τάξη των πραγμάτων, αφού καταστραφεί και η Ιερουσαλήμ και θα επικρατήσει η νέα τάξη πραγμάτων: η αγάπη, η δικαιοσύνη, η αλήθεια, το φως και η Ανάσταση».

Αυτό είναι πολύ παρηγορητικό για τις ημέρες τις φοβερές που διαβαίνουμε, που έχει χάσει ο σκύλος τον αφέντη του, και τόση σύγχυση επικρατεί – μάς δίνει ελπίδα ότι το μέλλον, καθώς και το παρόν, ανήκει στην Εκκλησία του Χριστού, ανήκει στο «ἐσφαγμένον ἀρνίον», ανήκει στην αγάπη, ανήκει στην Ανάσταση. Γι’ αυτό ας έχομε θάρρος, ας αρνούμεθα τον παλαιό εαυτό μας, ας ομολογούμε τον Χριστό λόγω τε και έργω και ας Τον ακολουθούμε με τη χάρη Του σ’ όλη τη ζωή μας. Το κέρδος θα είναι μεγάλο.

Πηγή: † Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη, Το κήρυγμα της Κυριακής, τόμος Α΄, σελ.144-147.