«Αναστάς πορεύσομαι προς τον πατέρα…»
(Λουκ. ιε΄, 18)

Η αποστασία του ασώτου υιού οδήγησε σε τραγικά αποτελέσματα τον νεαρό επαναστάτη. Άλλοτε ήταν πριγκιπόπουλο και τώρα χοιροβοσκός στην έρημο και να χορταίνει την πείνα του με τα ξυλοκέρατα των χοίρων. Βυθισμένος σε βαθειά, θλίψη ο άσωτος υιός, σε μια στιγμή αναλαμπής, αναφωνεί: «Αναστάς πορεύσομαι προς τον πατέρα μου». Η μετάνοια και η επιστροφή οδηγεί στην σωτηρία τον παραστρατημένο άνθρωπο.


Αγαπητοί μου χριστιανοί υπάρχει ένα Μυστήριο της Εκκλησίας μας, που ανήκει στα υποχρεωτικά και όχι στα προαιρετικά, και είναι αναγκαίο και απαραίτητο για την σωτηρία του ανθρώπου. Πρόκειται για το μυστήριο της Μετανοίας ή όπως είναι γνωστό στους περισσότερους το Μυστήριο της Εξομολογήσεως.

Ένας σημαντικός αριθμός χριστιανών, που αισθάνονται ότι είναι συνειδητά μέλη της Εκκλησίας, νοιώθει την ανάγκη να οδηγεί συχνά – πυκνά τα βήματά του στο εξομολογητήρι και μπροστά στον Πνευματικό, να ανοίγει την καρδιά του, να λέει τα κρίματά του και με οδύνη ψυχής και με έντονα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Μετανοίας, να εξομολογήται τις αμαρτίες του.

Στον ιερέα έχει δώσει ο Χριστός μας την εξουσία να αφήνει τις αμαρτίες των ανθρώπων. Η εικόνα του Χριστού, όπως και καμμιά άλλη εικόνα, δεν μπορούν να τελέσουν κανένα Μυστήριο. Το Μυστήριο της εξομολογήσεως τελείται μόνο με την δική μας παρουσία και την παρουσία του Πνευματικού. Αν δεν το έχουμε κάνει μέχρι τώρα, ας μην αναβάλλουμε. Αν αληθινά ποθούμε την απαλλαγή από το βάρος των αμαρτιών μας, αν λαχταρούμε την ηρεμία μας, τον εφησυχασμό της ταραγμένης μας συνειδήσεως, αν επιθυμούμε να γαληνεύσει η ψυχή μας και να θεραπευθεί η πληγωμένη μας καρδιά, οφείλουμε να οδηγήσουμε τα βήματά μας στον Πνευματικό. Πάντα ένας Πνευματικός μας περιμένει.


Πρέπει να γνωρίζετε ότι η αναβολή οδηγεί πάντα στην χώρα του ποτέ. Η αναβολή είναι παιχνίδι του διαβόλου, που το έπαιξαν πολλοί και βρήκαν τον πιο οδυνηρό θάνατο. Το σήμερα είναι δικό μας. Το αύριο είναι άγνωστο και δεν μπορούμε να ξέρουμε αν μας ανήκει. Αυτήν την στιγμή θα πρέπει να ακούσουμε την φωνή του αποστόλου Παύλου: «Ιδού νυν καιρός ευπρόσδεκτος, ιδού νυν ημέρα σωτηρίας».

Το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως τελείται στον Ιερό Ναό καθ’ εκάστη Τετάρτη 10-12 το πρωί και 5-7 το απόγευμα από τον εφημέριο του Ι. Ναού πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χριστόδουλο. Επίσης όσοι επιθυμούν να προσέλθουν στο ιερό Μυστήριο μπορούν να συνεννοούνται τηλεφωνικώς, στο εξής τηλέφωνο 210- 7660943.

Κατά τις εξής περιόδους: Σαρακοστή προ των Χριστουγέννων, Μεγάλη Τεσσαρακοστή και την Περίοδο του δεκαπενταυγούστου το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως διακονείται και από τον πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Καλλίνικο Νικολάου Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως.