Ο πιστός Χριστιανός και καλός Οικογενειάρχης.

Κάποτε που είχα φιλοξενηθεί στην Αθήνα σ’ ένα φίλο μου, με παρακάλεσε να δεχθώ έναν οικογενειάρχη πριν φωτίσει, γιατί άλλη ώρα δεν ευκαιρούσε. Ήρθε λοιπόν χαρούμενος και συνέχεια δοξολογούσε τον Θεό. Είχε δε πολλή ταπείνωση και απλότητα και με παρακαλούσε να εύχομαι για την οικογένειά του.

ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ

«Ο Χριστός με τη μεγάλη Του αγάπη και με την μεγάλη Του αγαλλίαση που σκορπάει στις ψυχές των πιστών με όλες τις άγιες γιορτές Του, μας ανασταίνει αληθινά αφού μας ανεβάζει ψηλά πνευματικά.

Αρκεί να συμμετέχουμε και να έχουμε όρεξη πνευματική να τις πανηγυρίζουμε πνευματικά. Τότε τις γλεντάμε πνευματικά και μεθάμε πνευματικά από το παραδεισένιο κρασί που μας φέρνουν οι Άγιοι και μας κερνούν.

ΠΩΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Ο Άγιος Παΐσιος μέσα του είχε κάνει “ ένα εργοστάσιο που έβγαζε καλούς λογισμούς” κατα την έκφρασή του. Πίστευε ότι “ ένας καλός λογισμός έχει μεγαλύτερη δύναμη και από την πιο δύσκολη άσκηση. Οι λογισμοί μας δείχνουν την πνευματική μας κατάσταση” . Έλεγε για τα στάδια των λογισμών: “ Ένας που κάνει δουλειά στον εαυτό του, δεν βλέπει σφάλματα στους άλλους. Ο πνευματικός άνθρωπος τα βλέπει όλα καθαρά, καλά. Στην αρχή αγωνίζεται κανείς να μην κατακρίνει. Στο δεύτερο στάδιο προσπαθεί να φέρει καλό λογισμό έναντι στον λογισμό της κατακρίσεως και στο τρίτο στάδιο τα ερμηνεύει όλα καλά. Μπαίνει η αγάπη και η ταπείνωση. Όταν η ψυχή εξαγνισθεί, τότε όχι μόνο δεν μπαίνει στον κόπο να κάνει δεξιούς λογισμούς αλλά ούτε καν της έρχονται αριστεροί, δηλαδή αυτά που φαίνονται κατακριτέα αυτή τα βλέπει καλά.”

ΕΜΕΝΑ ΑΥΤΟ ΜΕ ΑΝΑΠΑΥΕΙ, ΤΟΝ ΘΕΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΑΥΕΙ;

-Γέροντα, μερικές φορές αισθάνομαι έντονα την αγάπη του Θεού και πονώ βλέποντας την δική μου αχαριστία.

- Εύχομαι να ανταποκριθείς στις πολλές ευεργεσίες του Θεού. « Το έλεος Σου, Κύριε, καταδιώξει με πάσας τας ημέρας της ζωής μου» , έλεγε ο Δαβίδ. Να το λες και εσύ, γιατί είναι αλήθεια ότι αυτό συμβαίνει και σ’ εσένα, αλλά και πάλι είναι αλήθεια ότι το αναγνωρίζεις και ευχαριστείς και δοξολογείς τον Θεό.

Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ «ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΙ» ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ