ΑΙΡΕΣΕΙΣ: ΣΥΧΡΟΝΑ ΨΥΧΟΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

 Πολύ συχνά, ακόμη και πρόσφατα, ακούμε για τις αιρέσεις, για τη δράση των αιρετικών, στις πόλεις, στα χωριά, παντού. Πρόσφατα, μια τέτοια αίρεση, που φαίνεται να δρα στη Λευκωσία, με το όνομα «Μαθητες του Χριστου», προκάλεσε προβλήματα σε οικογένειες, παρασύροντας στα πλοκάμια της ανύποπτα και ανυποψίαστα θύματα, κυρίως νέα παιδιά.

Βέβαια, αυτή δεν είναι η μοναδική αίρεση που έχει ενεργοποιηθεί στο νησί μας τα τελευταία χρόνια. Κάπου 150 ξενόφερτες αιρέσεις, που υπάγονται σε ξένα κέντρα, της Ευρώπης και της Αμερικής, έχουν εγκατασταθεί στην Κύπρο, δρουν ανεξέλεγκτα, κάτω από τη μάσκα φιλανθρωπικών δήθεν σωματείων, ή κέντρων ψυχικής υγιεινής, άσκησης, χαλάρωσης κ.ά.

Οι αιρέσεις, εκμεταλλεύονται άριστα, τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου, και σχετικά εύκολα εμπλέκουν και παρασύρουν, όσους βρίσκονται στην άγνοια και στην αδιαφορία. Οι αιρετικοί, κυνηγούν τους ανθρώπους που ζουν στη μοναξιά, που αντιμετωπίζουν υπαρξιακά προβλήματα, που έχουν άγχος, αβεβαιότητα, ανασφάλεια, δοκιμασίες. Όλοι οι αιρετικοί, υπόσχονται λύσεις στα προβλήματα, διέξοδο στα αδιέξοδα, αληθινή ευτυχία, σε μια κοινωνία, που ζώντας μακριά από την Εκκλησία, πελαγοδρομεί μέσα στην σύγχυση και τον παραλογισμό.

ΠΟΙΕΣ ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΔΡΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;

Κατ' αρχήν, να πούμε, ότι οι αιρέσεις χωρίζονται σε δυο μεγάλες ομάδες:

• Εκείνες που προέρχονται από την Ασία, κι έχουν σχέση με τα lνδουιστικά και Βουδιστικά θρησκεύματα. Αιρέσεις όπως, η Γιόγκα, ο υπερβατικός διαλογισμός, είναι σύγχρονα ψυχοναρκωτικά, που προσφέρουν έντεχνα οι διάφοροι ψευδομεσσίες στους αφελείς, τους υπνωτίζουν, τους ναρκώνουν, καταντούν τους ανθρώπους σκέτα φυτά, όργανα, πιόνια, ρομπότ .

• Είναι επίσης οι αιρέσεις που ξεφυτρώνουν από την Αμερική και την Ευρώπη. Είναι οι καλούμενες «Χριστιανικές» αιρέσεις ή καλύτερα οι Προτεσταντικές αιρέσεις. Τέτοιες αιρέσεις γνωστές στην Κύπρο, είναι οι « Μάρτυρες του Ιεχωβά » ή Χιλιαστές, οι Πεντηκοστιανοί, οι Ευαγγελικοί, οι Μορμόνοι, οι μαθητές του Χριστού και πληθώρα άλλων ομάδων.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΑΙΡΕΣΕΙΣ;

Οι αιρέσεις, γεννιούνται, από τη στιγμή που προσπαθεί κάποιος από μόνος του, με βάση τη δική του λογική, να ερμηνεύσει την Αγία Γραφή. Όλοι όσοι προσπάθησαν να κατανοήσουν την Αγία Γραφή, χωρίς την βοήθεια της Εκκλησίας, των Αγίων Πατέρων, όλοι κατέληξαν σε αίρεση. Τελικά οι αιρέσεις, αντιμάχονται και πολεμούν με απίστευτη λύσσα την Εκκλησία του Χριστού και το Λυτρωτικό της έργο, όπως τους εμπνέει και τους κατευθύνει ο δικός τους πατέρας, ο πονηρός διάβολος. Έτσι οι αιρετικοί, γκρεμίζουν και καταστρέφουν τα δόγματα, τις Αλήθειες της Αγίας Γραφής, αποκόπτονται από την Εκκλησία, ζουν μέσα στο ψέμα και την πονηρία, και παραμένουν 
αλύτρωτοι, τραγικοί, χωρίς καμιά ελπίδα σωτηρίας. Στην πραγματικότητα, η αίρεση είναι αρρώστια, μια ψυχική αρρώστια, και οι αιρετικοί είναι ψυχικά άρρωστοι, άξιοι της λύπης και του οίκτου μας. Χρειάζονται τα φάρμακα της Εκκλησίας, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, τα οποία όμως αρνούνται, απορρίπτουν, μισούν θανάσιμα.

ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΙΡΕΣΕΙΣ;

Το πρώτο που κάνουν, είναι η παρακολούθηση των υποψηφίων θυμάτων τους. Προσπαθούν να εντοπίζουν ανθρώπους που έχουν άγνοια στα θέματα της Πίστης. Κυνηγούν ανθρώπους με ασθενή και αδύνατη θέληση, που δύσκολα αντιστέκονται. Δεν διστάζουν, να ρίξουν σαν δόλωμα, ακόμη και το συναίσθημα, ή παρουσιάζονται σαν μεσσίες που προφητεύουν για το μέλλον, σαν σωτήρες που διαθέτουν για κάθε περίπτωση και την κατάλληλη συνταγή, το κατάλληλο

φάρμακο. Σιγά-σιγά, καλλιεργούν γύρω από τον εαυτό τους, ή γύρω από την οργάνωσή τους, την ιδέα του μόνου αληθινού, με σκοπό, την δέσμευση και την εξάρτηση του θύματος, και την τέλεια αλυσσόδεσή του, μέσα στα κάτεργα της δικής τους σκλαβιάς. Όλη η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι αιρετικοί, οδηγεί τα ανυποψίαστα θύματα, σε μία αποπλάνηση, σ' ένα πνευματικό βιασμό. Αναμφίβολα, οι αιρέσεις ασκούν σήμερα πνευματικό βιασμό, στις συνειδήσεις, στη λογική, στις καρδιές των ανθρώπων.

ΠΟΙΕΣ, ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, ΖΗΜΙΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΑΙΡΕΣΕΙΣ;

  • Αποκοπή από την Εκκλησία. Μίσος και έχθρα για την Εκκλησία. Ένταξη σε μια οργάνωση με σιδερένιους κανόνες πειθαρχίας. Τα μέλη των αιρέσεων δεν έχουν πλέον, ούτε αξιοπρέπεια, ούτε προσωπικότητα. Η προσωπική τους ελευθερία είναι πια παρελθόν
  • Ο αιρετικός, είναι ένας νέος τύπος ανθρώπου. Είναι το τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ. Ζει, σκέφτεται, κινείται σαν μηχανή, σαν ρομπότ.
  • Πολλοί, που μπλέχτηκαν στις αιρέσεις, πληρώνοντας συνδρομές, προαγοράζοντας τα βιβλία, δίνοντας εισφορές στα ταμεία της αίρεσής τους, έπαθαν χρεοκοπία, καταστράφηκαν οικονομικά.
  • Ένα άλλο πρόβλημα, είναι η σταδιακή αποκοπή των αιρετικών από τις κοινωνικές τους σχέσεις, τους φίλους και τους συγγενείς τους. Οι ίδιοι οι αιρετικοί, διαλέγουν τον δικό τους δρόμο, αποφεύγουν όσους δεν μπορούν να παρασύρουν, απομονώνονται, και ζουν στα δικά τους «γ κ ε τ ο ».
  • Δεν είναι λίγες, ούτε σπάνιες οι περιπτώσεις διάσπασης των οικογενειών, ο χωρισμός και τα διαζύγια, όταν ο ένας εμπλέκεται στην αίρεση, και ο άλλος αρνείται να τον ακολουθήσει. Υπάρχουν οικογένειες, που ζουν αληθινά δράματα, κομματιάζονται στα δυο, γιατί ο πατέρας, ή η μητέρα, ή κάποιο παιδί, εγκλωβίστηκαν στα δίκτυα της αίρεσης, κι αρχίζουν να αισθάνονται ξένοι, μέσα στο σπίτι τους. Είναι φοβερό πράγμα στον άνθρωπο, η πλύση, αλλά και η απόξεση εγκεφάλου.
  • Ψυχονευρώσεις, κατάθλιψη, απομόνωση.
  • Ομαδικές αυτοκτονίες. 

ΕΑΝ ΟΙ ΑΙΡΕΣΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΨΥΧΟΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ, 
ΕΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ, 
ΕΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΟΣΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, 

ΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΑΣΗ;
Ο Κύριός μας, Ιησούς Χριστός, μας προειδοποίησε σχετικά: «Προσέχετε από τους ψευδοπροφήτες, που έρχονται σε σας, με ένδυμα προβάτου, ενώ από μέσα είναι λύκοι άρπαγες» ...

• Έτσι παρομοιάζει ο Χριστός τους αιρετικούς, με «λύκους άρπαγες». Τί κάνει ο λύκος, στο κοπάδι των ανύποπτων προβάτων; Τα ίδια, και ακόμη χειρότερα κάμνουν οι αιρετικοί στους ανθρώπους.

• Τί μας λέγει ο Χριστός; «Προσέχετε» .

Μη δέχεσθε ποτέ στο σπίτι σας τους αιρετικούς. Μην αφιερώνετε ούτε ένα δευτερόλεπτο, για να ακούσετε τον αιρετικό. Εκείνος είναι εκπαιδευμένος, εσύ όχι. Το φρονιμότερο είναι να κλείσουμε αμέσως την πόρτα μας αλλά και τα αυτιά μας.

- Μια εμπειρία ....;;;
- Να τον προβληματίσω;

  • Αν η Εύα δεν έκανε διάλογο με τον πονηρό, δεν θα γνωρίζαμε τον θάνατο.
  • Αν έχουμε φίλους ή συμμαθητές αιρετικούς, « μ α ρ τ υ ρ ε ς τ ο υ Ι ε χ ω β α » ή Προτεστάντες, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Σίγουρα θα θελήσουν να μας εκμεταλλευθούν. Καμιά συζήτηση για θρησκευτικά θέματα. Αργά ή γρήγορα, αυτές οι σχέσεις διαλύονται. Ας είμαστε πολύ προσεκτικοί. Καλύτερα να χάσουμε κάποιες αμφίβολες φιλίες, παρά να χάσουμε την Πίστη των γονιών και των παππούδων μας. Αν χάσουμε φίλο ή φίλη, βρίσκουμε άλλους, αν χάσουμε την Πίστη μας, είμαστε χαμένοι για πάντα

Η Πίστη μας, η Ορθοδοξία μας, είναι ο καλύτερος θησαυρός μας.