ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: Ο ΛΕΥΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ

Ποιος μπορεί να ξεχάσει σήμερα, πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, μια σωστή μάστιγα που βασανίζει ιδιαίτερα τους νέους, είναι η διάδοση των ναρκωτικών. Όλοι σήμερα, Εκκλησία, Κράτος, κοινωνικοί φορείς, οργανώσεις, κρούουν το κώδωνα του κινδύνου.

Τα ναρκωτικά είναι δίπλα μας, έξω από την πόρτα μας, γιατί όχι δυστυχώς και μέσα στα σπίτια μας... Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Η νεολαία μας αυτοκαταστρέφεται. Γίνονται εκστρατείες διαφώτισης, οι νέοι ενημερώνονται συστηματικά, αριθμοί και στατιστικές δείχνουν την έκταση του προβλήματος. Ο εφιάλτης των ναρκωτικών, απειλεί να μεταβάλει τον πλανήτη σ' ένα απέραντο νεκροταφείο.

Γιατί ύστερα από τόση διαφώτιση, το πρόβλημα των ναρκωτικών, αντί να μειώνεται, ο αριθμός των χρηστών αντί να περιορίζεται, τουναντίον αυξάνει δραματικά; Ποιοι είναι οι λόγοι της διάδοσης;

Η ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.

Φαίνεται από τις έρευνες που έγιναν και γίνονται κατά καιρούς, ότι τον βασικό ρόλο για την σωστή αγωγή των νέων και την ετοιμασία τους για την ομαλή ένταξη στην κοινωνία, παίζει η οικογένεια.

Διαλυμένες οικογένειες, χωρίς συναισθηματικό υπόβαθρο, οικογένειες χαλαρές, που στέρησαν όχι μόνο την αίσθηση ασφάλειας, αλλά και σωστής αγωγής, έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τυχόν χρήση ναρκωτικών από τα παιδιά τους. Οι νέοι που καταφεύγουν στα ναρκωτικά έχουν υποστεί ψυχολογικά τραύματα, καταπιέσεις, ή και συναισθηματικές αποτυχίες, ή έχουν δοκιμάσει εκβιασμούς στην οικογένεια τους, λόγω ελλιπούς επικοινωνίας. Οι νέοι αυτοί, κάτω από αυτό τον καταναγκασμό, ζητούν μια διέξοδο, παίρνοντας τον δρόμο προς τα ναρκωτικά. Η αδιαφορία των γονιών, η βία στην οικογένεια, επηρεάζει τη συμπεριφορά των παιδιών, τα οποία αναζητούν τρόπους φυγής, απόδρασης. Η όξυνση των σχέσεων μεταξύ των γενεών, τα διαζύγια, οικογένειες που υπολειτουργούν, με τον ένα ή και τους δυο γονείς μακριά από τον πραγματικό τους ρόλο, έχουν σαν επακόλουθο την φυγή των νέων από το σπίτι και τον κίνδυνο εμπλοκής τους στον κόσμο των ναρκωτικών.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΙΤΙΑ

Η προσωπικότητα κάθε νέου, παίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του, καθώς και της μετέπειτα πορείας του. Άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορούν να βρεθούν σε δύσκολη θέση, στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, μπορεί και να οδηγηθούν σε καταστρεπτικές εμπειρίες, δοκιμάζοντας μια ουσία, για να νιώσουν καλύτερα. Αυτά τα άτομα, με χαμηλή αυτοπεποίθηση, με άγχος, που δεν μπορούν να αποφασίσουν για τον εαυτό τους, που είναι ανίκανοι να πραγματοποιήσουν κάποια εργασία με επιτυχία, είναι άτομα ψηλού κινδύνου για χρήση ναρκωτικών

ΧΡΗΣΗ ΤΣΙΓΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ

Άτομα που ξεκίνησαν το κάπνισμα από μικρή ηλικία και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες οινοπνεύματος, οδηγούνται συχνότερα προς τα ναρκωτικά. Η χρήση τσιγάρου και αλκοόλ, προδιαθέτει για μετέπειτα χρήση ναρκωτικών.

Η ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΜΑΘΕΙΑ

Ένα ποσοστό χρηστών, δηλώνουν ότι η περιέργεια (80) και η αμάθεια (52) είναι δυο σοβαροί λόγοι, που οδηγούν τους νέους στα ναρκωτικά.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ.

Τέσσερις στους πέντε νέους-μαθητές που ρωτήθηκαν, δήλωσαν ότι είχαν χαμηλούς εκπαιδευτικούς στόχους, δεν έδειχναν ενδιαφέρον για την σχολική τους εργασία και προτιμούσαν να βγαίνουν έξω με την παρέα τους. Τα ναρκωτικά γίνονται γι' αυτούς μια διέξοδος από τις δυσκολίες. Εξ' άλλου, η εγκατάλειψη του σχολείου, αυξάνει τον αριθμό των χρηστών.

Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.

Δυο στους πέντε νέους που ρωτήθηκαν, είπαν ότι οι συμμαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους αντιμετώπιζαν με κοροϊδία και υποτίμηση, επειδή είχαν χαμηλές επιδόσεις στα μαθήματα.

Κάποιο άλλο άτομο δηλώνει πως στο σχολείο τον αποκαλούσαν "α λ ή τ η" επειδή ο πατέρας του έπινε και χαρτόπαιζε. Σιγά σιγά, άρχισε να πιστεύει και ο ίδιος πως είναι αλήτης, αφού κανένας δεν ήθελε να κάνει παρέα μαζί του, στο σχολείο. Έτσι μπήκε ε εξωσχολική παρέα και άρχισε να κάνει χρήση ναρκωτικών.

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ.

Η παρέα είναι μια μικρή ομάδα της κοινωνίας, μέσα από την οποία διαμορφώνεται ο νέος. Ανάλογα με το περιβάλλον, δημιουργούνται στενοί δεσμοί και παράλληλα επηρεάζονται θετικά ή αρνητικά. Φαίνεται ότι η συμπεριφορά των φίλων μέσα στην παρέα επηρεάζει περισσότερο αν αυτή είναι αρνητική. Διαπιστώνεται ότι πολλοί νέοι χρησιμοποιούσαν ναρκωτικές ουσίες γιατί το απαιτούσε η παρέα, ή για να διατηρήσουν κάποιο δεσμό. Η παρέα είναι κύκλωμα, όταν κάνει χρήση ναρκωτικών και είναι δύσκολο για ένα νέο να μην τα χρησιμοποιήσει, γιατί δύσκολα θα μπορέσει να βγει από το κύκλωμα.

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

Όσο μεγαλύτερη σπουδαιότητα έχει στη ζωή των νέων η Εκκλησία τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό τους που καταφεύγει στα ναρκωτικά, σαν μέσο επίλυσης δυσκολιών.

Όσο λιγότερη σημασία έχει στην ζωή των ανθρώπων η Εκκλησία, τόσο πιο αυξημένη υπάρχει η πιθανότητα να καταλήξει κάποιος στα πλοκάμια των ναρκωτικών. Πιο εύκολα, καταλήγουν στα ναρκωτικά οι νέοι που δεν έχουν βαθιές χριστιανικές πεποιθήσεις. Όταν απουσιάζει ο Χριστός από την ζωή, τότε ο νέος προσπαθεί να γεμίσει αυτό το κενό με κάτι άλλο.

ΕΜΠΟΡΟΙ.

Εκτός από όλους αυτούς τους λόγους που αναφέραμε, υπάρχει και η πρώτη ίσως αιτία της τόσο ραγδαίας εξάπλωσης των ναρκωτικών. Είναι οι έμποροι του λευκού θανάτου. Είναι οι αδίστακτοι κυνηγοί του εύκολου και γρήγορου κέρδους, εκείνοι που θυσιάζουν καθημερινά εκατοντάδες νέων, στο βωμό του πλουτισμού. Είναι πραγματικά απίστευτα τα μέσα που χρησιμοποιούν για την μετακίνηση των ναρκωτικών ουσιών. Επινοούνται απίθανες μεθόδους για εξαπάτηση των τελωνειακών, των αστυνομικών, των διωκτικών αρχών. Τα ναρκωτικά ως γνωστόν, πωλούνται πανάκριβα. Οι χρήστες ακριβοπληρώνουν την δόση τους. Καταφεύγουν σε κάθε μέσο, όπως οι κλοπές, φόνοι, εκβιασμοί, πορνεία, για να μην στερηθούν την επόμενη δόση. Όλα αυτά τα χρήματα καταλήγουν στα βρώμικα χέρια των εμπόρων, των σκοτεινών κύκλων του υποκόσμου, των συνδικάτων του εγκλήματος. Η διακίνηση των ναρκωτικών αποφέρει στους εμπόρους, τους αθέατους νονούς, εκατομμύρια. Χάριν αυτών των εκατομμυρίων, που καταλήγουν στις τσέπες των εμπόρων, ο αριθμός των νέων τοξικομανών στα νεκροταφεία, καθημερινά μεγαλώνει.

ΕΝΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ.

Εδώ αναφύεται ένας έντονος προβληματισμός. Όλοι οι νέοι σήμερα, γνωρίζουν που οδηγούν τα ναρκωτικά. Καθημερινά, βλέπουμε τα αποτελέσματα. Γιατί λοιπόν, ύστερα από τόση διαφώτιση, ενημέρωση και με το φάσμα του θανάτου να πλανάται πάνω από τους ναρκομανείς, το κακό εξαπλώνεται σαν αληθινή επιδημία; Μήπως οι νέοι δεν διαθέτουν λογική, ή τουλάχιστον δεν φοβούνται τις τρομερές συνέπειες των ναρκωτικών. Πως εξηγείται αυτό το φαινόμενο, ένας νέος να ανταλλάζει τη ζωή με το θάνατο, την υγεία με την παράνοια, την αξιοπρέπεια με τον εξευτελισμό, την κοινωνική ζωή , με τα «γ κ έ τ ο» και τους «τ ε κ έ δ ε ς» των τοξικομανών; Αλήθεια, υπάρχει κάποια εξήγηση;

Μήπως χρειάζεται μια νέα βάση προσέγγισης και αντιμετώπισης του προβλήματος; Μήπως το πρόβλημα δεν είναι τόσο κοινωνικό αλλά καθαρά πνευματικό; Τί εννοούμε μ' αυτό;

Τί αναζητά, τί ψάχνει να βρει ένας νέος μέσα στα ναρκωτικά; Μήπως Ψάχνει για τον Παράδεισο, τον χαμένο του Παράδεισο; Μήπως Ψάχνει για ένα αληθινό νόημα ζωής, για κάποιο περιεχόμενο στο κενό του; Κάθε άνθρωπος δεν είναι ο αιώνιος αναζητητής, ο νοσταλγός της αλήθειας; Αν λοιπόν κάποιος μεγαλώνει χωρίς πνευματικό υπόβαθρο, χωρίς ηθικές αξίες, αν ένας νέος είναι μετέωρος, χωρίς πίστη, ιδανικά, στόχους, γιατί να μην καταφύγει σαν πράξη απελπισίας στα ναρκωτικά; Γιατί να μην αποδράσει από το κενό, το άγχος, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια της ζωής του; Γιατί να μην αναζητήσει ένα τεχνητό κόσμο αλλιώτικο, ένα ψεύτικο, φανταστικό έστω Παράδεισο; Άσχετα βέβαια, πως αντί για παράδεισο, μπει τελικά στην κόλαση των ναρκωτικών.

Ως τώρα λέγαμε στους νέους «ν α ρ κ ω τ ι κ ά» σημαίνει «θ ά ν α τ ο ς » , χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα. Μήπως έφτασε η ώρα να πούμε στα νέα παιδιά μας ότι ο « Χ ρ ι σ τ ό ς» σημαίνει « ζ ω ή »; Ότι ο φόβος και η ανάγκη των ναρκωτικών απομακρύνονται όταν γνωρίσουμε τον Χριστό και συνδεθούμε μαζί του, μέσω της Εκκλησίας; Οι νέοι σήμερα έχουν ανάγκη πνευματικής και ηθικής θωράκισης. Κάθε νέος έχει ανάγκη αυτοπροστασίας. Η μοναδική ελπίδα της νεολαίας και της κοινωνίας είναι η τήρηση των εντολών του Χριστού. Τίποτε άλλο. Είναι δύσκολο πολύ δύσκολο για ένα νέο που βιώνει τη χριστιανική ζωή, να αναζητήσει την άσκοπη και παράλογη περιπέτεια των ναρκωτικών. Αν Ψάξει κανείς ανάμεσα στους ναρκομανείς, αποκλείεται να συναντήσει εκεί κάποιον που ζούσε προηγουμένως την συνειδητή χριστιανική ζωή Ο Χριστός είναι ο Παράδεισος, ο Χριστός της Εκκλησίας. Ας τον αναζητήσουμε φίλοι νέοι, στην Ιερή Εξομολόγηση, στην Θεία Κοινωνία, στην Προσευχή, στον Εκκλησιασμό. Ρωτήστε τους φίλους σας που αγαπούν τον Χριστό και αυτοί θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους. Με τον Χριστό, η ζωή είναι πολύ διαφορετική. Επί τέλους αποκτά νόημα. Γνωρίζει κανείς, « γ ι α τ ί ζ ε ι».