ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΤΟ

Αυτό ισχυρίζονται πολλοί. Το πιοτό είναι μια εύκολη και γρήγορη απόδραση, μια φυγή από τα καθημερινά προβλήματα, τις έγνοιες και τις σκοτούρες. Αρκούν μερικά ποτηράκια με οινόπνευμα, κονιάκ, ουίσκι, ούζο, και τότε... «αντίο προβλήματα» ...

Τότε έρχεται το κέφι, η ευχάριστη διάθεση, η χαλάρωση, το γέλιο... Τότε ζούμε σ' άλλους κόσμους, τους κόσμους των γλυκών ονείρων ... Τότε αρχίζουν τα ταξίδια, όμορφα ή άσχημα, σε τρικυμία ή γαλήνη, αυτό δεν έχει σημασία... 
Φτάνει που φύγαμε από την ρουτίνα. Εκεί μέσα στο ποτήρι με το πιοτό, πνίγουμε την άδικη κοινωνία, πνίγουμε τις έχθρες των συνανθρώπων, γιατί όχι πνιγόμαστε κι εμείς οι ίδιο...

Πίνουμε για να ξεχάσουμε», αυτό είναι το μόνιμο ρεφρέν όλων των μπεκρήδων, των αλκοολικών.

ΠΩΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ;

Η χρήση του είναι παλαιά. Για πρώτη φορά, χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες ιεροτελεστίες, όπου οι άνθρωποι πρόσφεραν κυρίως σπονδές. Στη συνέχεια διαπίστωσαν πως καθησύχαζε ή εξουδετέρωνε τον πόνο. Έτσι γίνεται φάρμακο για εξωτερική χρήση, ενώ αργότερα χρησιμοποιείται σαν ποτό. Στην εποχή μας, η χρήση του σαν ποτού, είναι ευρύτατα διαδεδομένη, και σημαντικά αυξημένη.

ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ, Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ
ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΣΗΜΕΡΑ;

Ίσως ο τρόπος της ζωής μας, το έχει επιβάλει. Η ένταση, το άγχος, η μοναξιά. Ο πόθος για ηρεμία, η αναζήτηση της χαράς, το πάθος για εκτόνωση, είναι τα κυριότερα αίτια, που ανοίγουν στον άνθρωπο, την πόρτα του αλκοολισμού.

ΠΟΙΑ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ 
ΜΑΣ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΠΟΤΩΝ;

Το αλκοόλ, σταδιακά, παύει να είναι μέσον διασκέδασης και κοινωνικοποίησης. Για πολλούς γίνεται φάρμακο εναντίον του άγχους, δηλ. αγχολυτικό. Δεν είναι λίγοι, αυτοί που πίνουν για να ξεχάσουν, ενώ οι νέοι πίνουν από μόδα. Στις προηγούμενες δεκαετίες, οι άνθρωποι έπιναν για διασκέδαση, για να χαίρονται, να κοινωνικοποιούνται, μέσα από την κοινότητα. Ίσως στην ύπαιθρο, να διαρκεί ακόμα αυτός ο τρόπος κατανάλωσης οινοπνεύματος. Στις πόλεις πάντως, η κατανάλωση αλκοόλ, οδηγεί ακόμη και σε αντικοινωνική συμπεριφορά.

ΓΙΑΤΙ ΠΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΝΕΟΙ;

Μέσα από μια έρευνα που έγινε, ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 12-17 ετών, κάνουμε τις εξής διαπιστώσεις:

Από τα αγόρια ποσοστό 30 πίνουν για την παρέα, 30,4 για το κέφι, 7,4 για αλλαγή διάθεσης, 28 από συνήθεια και 4,5 από περιέργεια.

Για τα κορίτσια από 12-17 χρονών, 32,4 πίνουν για την παρέα, 8,8 για αλλαγή διάθεσης, 24 από συνήθεια και 2,6 από περιέργεια.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΩΝ ΠΟΤΩΝ;

Το κονιάκ περιέχει 45-55 οινόπνευμα, το ουίσκι 45-50, το ούζο και η μαστίχα 40- 45, το τσέρι 25-35, το βερμούτ 20-25.

Η διέγερση που προκαλείται στη λειτουργία των οργάνων, με οινόπνευμα στην ποσότητα των 30-35, επιφέρει αργά και σταθερά την καταστροφή τους.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ, ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ;

Η συχνή χρήση ή κατάχρηση αυτών των ποτών, δημιουργεί στον οργανισμό, τρομερά προβλήματα, με τελικό αποτέλεσμα, την απόγνωση και την τρέλα. Είτε 
πρόκειται για καθημερινές μικρές ποσότητες, είτε πρόκειται για λήψη μεγάλων 
ποσοτήτων, προκαλούνται σοβαρές βιοχημικές αλλοιώσεις στο αίμα, με ανάλογες επιπτώσεις.

Η συνεχής είσοδος του οινοπνεύματος στους ιστούς, τα σπλάχνα, και το νευρικό σύστημα, επιφέρει αλλοιώσεις, διαταραχές, οι οποίες με την σειρά τους είτε προκαλούν άμεσες παθήσεις, είτε οδηγούν στην εξασθένηση αυτών των οργάνων, είτε σε άλλες ασθένειες, όπως είναι η φυματίωση.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΥ;

Είναι η προσβολή του εγκεφάλου, που έχει σαν συνέπειες τις διανοητικές και ψυχικές διαταραχές. Μελαγχολία, αβουλία, φρενοπάθειες, μανία καταδίωξης, αμνησία, ψευδαισθήσεις, παραλυσία, τάση αυτοκτονίας και πολλά άλλα, είναι τα αποτελέσματα του αλκοολισμού.

Τα προβλήματα του αλκοολισμού αυξάνουν σταθερά. Όλο και περισσότερα νέα παιδιά καταφεύγουν στο αλκοόλ, παράλληλα με το τσιγάρο. Σε πολλές χώρες, ο αλκοολισμός είναι μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα.

Αναφέραμε μερικές από τις συνέπειες του αλκοολισμού. Βέβαια, δεν είναι οι μοναδικές. Χιλιάδες θάνατοι συμβαίνουν καθημερινά από την κατάχρηση αλκοολούχων ποτών. Στην Ελλάδα ξεπερνούν τις δυο χιλιάδες το χρόνο, οι θάνατοι από κίρρωση του ήπατος. Διπλάσιοι είναι εκείνοι που νοσηλεύονται με κίρρωση στο συκώτι, και ανάλογος ο αριθμός αυτών που νοσηλεύονται με σύνδρομο αλκοολικής 
εξάρτησης.

Σύμφωνα με ειδικούς γιατρούς της Φαρμακολογίας, το αλκοόλ, επιδρά κατασταλτικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί εξάρτηση που πλησιάζει τον εθισμό, δηλ. μεταβολή της βιολογικής δραστηριότητας του ζωντανού κυττάρου. Το αλκοόλ, μπορεί να καταταγεί στην κατηγορία των σκληρών ναρκωτικών, εφ' όσον προκαλεί ισχυρές βλάβες στα κύτταρα του οργανισμού και στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΡΑ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ;

Γίνεται αντιληπτό, ότι τα οινοπνευματώδη ποτά είναι καθαρά δηλητήρια. Ο εξαρτημένος από το ποτό, δηλητηριάζει συνεχώς τον οργανισμό του, καταστρέφει ανεπανόρθωτα την υγεία του και βαδίζει σίγουρα προς το θάνατο Αυτό το δηλητήριο, περνά στον οργανισμό και προκαλεί από βλάβη των κυττάρων και των ιστών μέχρι τη διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος, κίρρωση του ήπατος και θάνατο.

ΠΩΣ ΔΡΑ ΤΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ;

Από τη λήψη αλκοολούχων ποτών, το άτομο συγκεντρώνει στο αίμα του 100-150 χιλιοστόγραμμα οινοπνεύματος. Τότε χαρακτηρίζεται ότι βρίσκεται "κάτω από την επήρεια του οινοπνεύματος". Δεν επιτρέπεται να οδηγεί αυτοκίνητο, επειδή παρουσιάζει μειωμένες πνευματικές και σωματικές ικανότητες.

Όταν η ποσότητα οινοπνεύματος στο αίμα, υπερβεί τα 150 χιλιοστόγραμμα, αναστέλλονται βαθμιαία οι λειτουργίες των κέντρων του εγκεφάλου, τα οποία ελέγχουν την κρίση, τη μνήμη, την αυτοσυγκέντρωση.

Αν αυξηθεί η συγκέντρωση του οινοπνεύματος, προκαλεί έντονη δηλητηρίαση, που οδηγεί σε κώμα, κάποτε σε θάνατο, από παράλυση των κέντρων της αναπνοής και της κυκλοφορίας.

Η θανατηφόρος δόση για ενήλικες μέσου βάρους, είναι η τάξη των 300 - 400 χιλιοστογράμμων, όταν αυτό λαμβάνεται σε χρόνο, μικρότερο της μίας ώρας.

Η προκαλούμενη οξεία δηλητηρίαση του οργανισμού, από αυξημένες ποσότητες οινοπνεύματος, χαρακτηρίζεται ως " μ έ θ η". Στην αρχή, εκδηλώνεται σαν διέγερση, ευφορία, ενώ στη συνέχεια, σαν ζάλη, έλλειψη συνεργασίας στις κινήσεις, και τέλος με κωματώδη ύπνο... Η μέθη προκαλεί αίσθηση κόπωσης και έντονης δίψας, λόγω της αφυδάτωσης που προκαλείται.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ, ΕΝΟΣ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΥ;

Είναι σε όλους γνωστή η εικόνα ενός μεθυσμένου, ή ακόμα ενός μεθύστακα, ενός αλκοολικού. Ο αλκοολικός, έχει χάσει τον έλεγχο της ζωής του. Πορεύεται καθημερινά στο άγνωστο, δίχως θέληση, και χωρίς γνώση των πράξεων του. Σωματικά διαλυμένος, ψυχικά διχασμένος, έρμαιο στο φοβερό του πάθος.

Η συνάντηση μονάχα μ' έναν αλκοολικό, προκαλεί φόβο, αγωνία, ταραχή. Σκέφτεσαι το κατάντημα του ανθρώπου από την επίδραση αυτού του δηλητηρίου, που διχάζει, σκοτίζει, παραλύει και διαλύει τον άνθρωπο. Ένας μεθυσμένος, είναι ένας νεκρός με ψυχή, σύμφωνα με τον Ι. Χρυσόστομο, ενώ η μέθη είναι μια τρέλα κατά τον Χρύσιππο. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή αυτών που μεθούν από τον Μ. Βασίλειο: "οι μεθύοντες, άλλοτε γελούν αδιάκοπα, και άλλοτε κλαίνε απαρηγόρητα...

Τώρα παρουσιάζονται θαρραλέοι και άφοβοι, ύστερα δειλοί και κατατρομαγμένοι. Άλλοι καταλαμβάνονται από βαρύν ύπνον, και άλλοι μένουν ξύπνιοι, αλλά σε αναισθησία χειρότερη του ύπνου. Η ζωή, τους φαίνεται σαν όνειρο, κι ενώ δεν έχουν ρούχα να φορέσουν ούτε φαγητό για αύριο, νομίζουν ότι είναι βασιλείς και οδηγούν στρατούς και κτίζουν πόλεις και μοιράζουν χρήματα"

Και συνεχίζει ο επίσκοπος της Καισαρείας: "εκείνος που πίνει, με το να μεθά, παρομοιάζεται με τα ανόητα κτήνη και εξομοιώνεται μ' αυτά" ...

Ο Αριστοτέλης, με τον πάντα επίκαιρο λόγο του, θα τονίσει:

"το κρασί, όλους τους αλλάζει ... Παραλαμβάνει ανθρώπους ήσυχους και τους κάνει πρώτα ομιλητικούς, δεύτερο ρήτορες και Θαρραλέους, και όσο προχωρεί η συνήθεια τους κάνει υβριστές, μανιακούς και τέλος ανόητους, όπως τους επιληπτικούς που πάσχουν από την παιδική τους ηλικία " ...

ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ 
ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΥ;

Όπως κάθε κακό, έτσι και ο αλκοολισμός, είναι σύνθετο κακό. Δεν αφορά μόνο αυτούς που πίνουν αλλά και όλους τους άλλους. Τι να πρωτοαναφέρουμε, από τα προβλήματα που δημιουργούν οι αλκοολικοί στις οικογένειες τους; Τα σπασίματα, τις ζημιές, την οικονομική τους καταστροφή; Τους ξυλοδαρμούς γυναικών, παιδιών, το ατελείωτο υβρεολόγιο των μεθυσμένων, μπροστά στα μάτια των έντρομων παιδιών τους; Τα διαζύγια, τις μηνύσεις, τις καταγγελίες στην Αστυνομία για την βάναυση συμπεριφορά των μεθυσμένων συζύγων;

Ή μήπως, πρέπει να αναφερθούμε στα τροχαία δυστυχήματα, τους θανάτους αθώων, τα εγκλήματα, τις απόπειρες αυτοκτονίας, από όλους αυτούς που ενεργούν εκτός ελέγχου, γιατί βρίσκονται υπό την επίδραση του ποτού;

Κάτι άλλο, πολύ σοβαρό, συνέπεια κι αυτή του αλκοολισμού, είναι η κληρονομικότητα, δηλ. η μεταβίβαση και στα παιδιά πολλών προβλημάτων. Ο αλκοολικός πατέρας, μεταβιβάζει τις επιπτώσεις στα παιδιά του μέσα από το σπέρμα. Το ίδιο συμβαίνει και με την έγκυο γυναίκα που πίνει, οπότε μεταβιβάζει το δηλητήριο - οινόπνευμα στο έμβρυο που αναπτύσσεται. Σε ιατρικές έρεύνες διαπιστώθηκε ότι το οινόπνευμα, μπορεί να μεταβιβασθεί στο παιδί, ακόμη και με το μητρικό γάλα. Τα παιδιά των αλκοολικών έχουν προβλήματα στην ανάπτυξη. Παρουσιάζουν νευρικότητα σε μεγάλη ένταση, γίνονται νευρασθενικά, υστερικά και επιληπτικά. Το ίδιο ανώμαλη, εμφανίζεται και η πνευματική τους κατάσταση, που μπορεί να οδηγήσει και στη σχιζοφρένεια.

ΠΩΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΥ;

Για την καταπολέμηση του, έγιναν πολλές προσπάθειες, που ξεκίνησαν από την αρχαιότητα και φτάνουν μέχρι την εποχή μας. Ο Σόλωνας, ο Λυκούργος, ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός, θέσπισαν νόμους εναντίον της μέθης, και μιλούσαν για την καταστροφική της επίδραση. Η μεγαλύτερη εκστρατεία, και ο πιο εντατικό ς αγώνας κατά του αλκοολισμού, άρχισε στην Αμερική, αρχές του αιώνα μας. Το 1917 
απαγορεύτηκε η χρήση οινοπνευματωδών ποτών σε 30 πολιτείες των Η.Π.Α Το παράδειγμα της Αμερικής, ακολούθησε η Ρωσία, η Νορβηγία και άλλες, ιδιαίτερα οι Ισλαμικές χώρες. Πρέπει να τονίσουμε, ότι συνήθως οι αλκοολικοί είναι και μανιώδεις καπνιστές, ενώ συχνά η κατάχρηση οινοπνευματωδών, οδηγεί στα ναρκωτικά.

Είναι περιττό να πούμε, ότι η Αγία Γραφή, ο νόμος του Θεού, απαγορεύει την μέθη, γιατί οδηγεί σε ασωτίες, σε αίσχη και σε ασέλγειες, σε μάχες και έριδες, σε καυγάδες και φόνους. Ο αλκοολισμός φθείρει και καταστρέφει την υγεία, το θείο δώρο που μας χάρισε ο Θεός, και το καταστρέφει.

Τελικά, ο αλκοολικός, είναι ένας άρρωστος, που χρειάζεται βοήθεια για αποτοξίνωση και απεξάρτηση, όπως ακριβώς και ένας ναρκομανής. Οι φωνές και οι συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια, δεν λύουν το πρόβλημα. Ο αλκοολικός, θέλει κατανόηση, υπομονή, αγάπη και ιατρική φροντίδα, μέχρι να μπορέσει να απελευθερωθεί από το φοβερό του πάθος. Είναι αυτό δύσκολο. Ότι είναι αδύνατο στους ανθρώπους, είναι δυνατό στο Θεό. Ας μη το ξεχνούμε αυτό ...

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ;

Στους νέους, το ποτό προκαλεί επιβράδυνση της ανάπτυξης των οστών και διαταράσσει τη λειτουργία των περιφερειακών νεύρων στα δάκτυλα. Η κατανάλωση οινοπνεύματος, αυξάνει την παραγωγή ελεύθερων ουσιών, που σχετίζονται με την ανάπτυξη πρόωρης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, κιρρώσεως του ήπατος και άλλων ασθενειών. Ο μεγαλύτερος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος, είναι η απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και ο εθισμός. Ακολουθεί ο θάνατος από υπερβολική κατανάλωση. Οι νέοι που πίνουν και καπνίζουν, έχουν τις περισσότερες πιθανότητες, να αναπτύξουν ασθένειες στο συκώτι, ενώ είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι για καρκίνο του στόματος και του οισοφάγου.

Μπορούμε επίσης να φανταστούμε, τι γίνεται, όταν μαζί με το ποτό αναμειγνύονται και τα ναρκωτικά; Πόσοι νέοι, κόντεψαν να τρελαθούν, πόσοι έγιναν εγκληματίες, από κατάχρηση ποτών, σε συνδυασμό με το τσιγάρο ή τις ναρκωτικές ουσίες;

Εξ' άλλου, ποια συμπεριφορά, τι διαγωγή, ποιο τρόπο ζωής, μπορεί να έχει ένα αγόρι ή ένα κορίτσι 13, 14, 15 χρονών, όταν πίνει, όταν μεθά και δεν αναγνωρίζει τι λέγει, τι κάνει, που πατά και που βρίσκεται; Τι μπορεί να συμβουλέψει δυο νεαρά παιδιά 14 χρονών, το μπουκάλι με το ουίσκι, η βότκα, το κονιάκ και τα άλλα αλκοολούχα ποτά; Είναι μήπως λίγα τα ανήλικα κοριτσόπουλα, που εκπαρθενεύονται, που κατρακυλούν, που πορνεύουν χωρίς συναίσθηση που κυλιούνται στην λάσπη, στην κατάσταση της μέθης; Είναι λίγα τα παιδιά που πέφτουν θύματα στα ακάθαρτα χέρια του υπόκοσμου, θύματα των μαστροπών και των ανώμαλων της νύκτας;

Αυτά είναι προβλήματα υπαρκτά, δεν είναι φαντασιώσεις... Ο δρόμος πολλών νέων της εποχής μας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον όλεθρο και την αυτοκαταστροφή.

Το απλό ερώτημα παραμένει: Αξίζει τον κόπο να πεθάνεις ή να τρελαθείς, για ένα ποτό; Αξίζει; ...