Άρχεται η περίοδος της μετανοίας, η αγία και μεγάλη. Το πως πρέπει να ξεκινήσουμε μας το διδάσκει ο ίδιος ο Κύριος Ιησούς Χριστός, αφού είπε: «Εάν γαρ αφήτε τοις ανθρώποις τα παραπτώματα αυτών, αφήσει και υμίν ο πατήρ ημών ο ουράνιος· εάν δε μη αφήτε τοις ανθρώποις τα παραπτώματα αυτών, ουδέ ο πατήρ ημών αφήσει τα παραπτώματα υμών» (Ματθ. 6, 14 - 15). Βλέπετε πόσο απόλυτη απαίτηση, πόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι αυτό: δε θα μας συγχωρήσει ο Κύριος αν δεν συγχωρήσουμε.

ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ

Όλοι κάτι γνωρίζουμε για τα στάδια, για τα γήπεδα. Ειδικοί χώροι για αθλοπαιδιές, για αγώνες και διάφορα αθλήματα. Περιβάλλονται και από σειρές καθισμάτων, τις λεγόμενες κερκίδες, για τους θεατές. Μέσα στο στίβο, στο αγωνιστικό χώρο, ευρίσκονται αυτοί που αγωνίζονται και αθλούνται ατομικά ή ομαδικά, αυτοί που αναμετρούνται με τους άλλους σε διάφορα αθλήματα. Οι θεατές από τις κερκίδες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να επευφημούν τις επιδόσεις των αθλητών, να ασκούν κριτική κ.λπ. Έχουν μείνει στην ιστορία το περίφημο Κολοσσαίον στάδιον της Ρώμης, το Παναθήναιον στάδιον κ.λπ.

ΚΑΛΟ ΣΤΑΔΙΟ

Είναι γνωστό πως στην περίοδο αυτή έχουμε δύο νηστείες. Είναι περίπου επτά εβδομάδες αυστηρής νηστείας και μία η εβδομάδα της Τυρινής που προηγείται, οκτώ. Για πολλούς είναι μία ευχάριστη και επιθυμητή περίοδος, ενώ για άλλους είναι δύσκολη και για άλλους καθόλου ευχάριστη. Θα προσπαθήσουμε να πούμε λίγες σκέψεις για την περίοδο αυτή, όπως την έχουν χαρακτηρίσει οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Κύριε, μένω έκπληκτος μπροστά στα θαύματα της χάριτός Σου! Πράγματι «αυτή η αλλοίωσις, της δεξιάς» «Ψαλμ. οστ΄ 11) της δικής Σου. Πώς αλλιώς να εξηγηθούν τα ανεξήγητα; Και είναι, αλήθεια, ασύλληπτο για την ανθρώπινη σκέψη αυτό που συνέβη πάνω στο λόφο του Γολγοθά, πλάι στο Σταυρό του Μονογενούς Σου Υιού.

Δεν είναι μονάχα που σώζεται ένας ληστής πάνω στο σταυρό.

ΜΝΗΣΘΗΤΙ ΜΟΥ ΚΥΡΙΕ...