Σαράντα μέρες μετά τα Χριστούγεννα, οι ενορίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας γιορτάζουν την Υπαπαντή του Κυρίου. Όμως επειδή συνήθως η γιορτή πέφτει σε εργάσιμη μέρα, έχει σχεδόν μισοξεχαστεί. Παρ’ όλα αυτά έρχεται όταν η Εκκλησία ολοκληρώνει «το χρόνο των Χριστουγέννων», αποκαλύπτοντας και συγκεφαλαιώνοντας το νόημα των Χριστουγέννων σ’ ένα ρεύμα καθαρής και βαθιάς χαράς.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

Εμπρός, φίλοι μου, ας απλώσουμε σήμερα χωρίς δισταγμό το χέρι στους θησαυρούς του Ευαγγελίου, για να αντλήσουμε από εκεί κατά την συνήθειά μας πλούτο, που άφθονα σε όλους διαμοιράζεται και ούτε στο ελάχιστο ποτέ δεν ξοδεύεται. Ελάτε, τον πάνσοφο και πάλι ας ακολουθήσουμε, τον ωραίο οδηγό μας, τον Λουκά, να δούμε τον Χριστό να ανεβαίνει σε όρος υψηλό και τον Πέτρο και τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη να παίρνει μάρτυρες της θεϊκής Μεταμορφώσεως.

ΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

«Προς μια δασκάλα για την εμφάνιση της Μητέρας του Θεού»

Μου γράφετε με ενθουσιασμό, πως σας παρουσιάστηκε η μητέρα του Θεού, και πως εσείς τώρα κατευθυνθήκατε στο βέβαιο δρόμο της πίστης. Η κορούλα σας κείτονταν με βαρύ πυρετό. Καλέσατε ομάδα γιατρών. Εξέτασαν το κορίτσι και απομακρύνθηκαν σε άλλο δωμάτιο, για να κάνουν συμβούλιο. Εσείς τρέμοντας κρυφακούγατε την συζήτησή τους. Ένας απ᾿ αυτούς είπε πως θα υπήρχε σωτηρία, εάν προκαλούσαν εφίδρωση στην ασθενή. Οι άλλοι θεωρούσαν ότι ήταν αργά. Στην απελπισία σας χτυπούσατε τα χέρια και κλαίγατε. Επάνω από την κλίνη του παιδιού κρεμόταν η εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Έως τότε εσείς αυτήν την εικόνα τη βλέπατε περισσότερο σαν διακόσμηση παρά σαν ανάγκη του σπιτιού.

Όμως εκείνη τη στιγμή της απελπισίας ξαφνικά γονατίσατε μπροστά στην εικόνα και πνιγμένη στα δάκρυα κραυγάζατε στη Θεοτόκο: «Ω Αγία Θεομήτωρ, εσύ βλέπεις τον πόνο μου. Εσύ ξέρεις, Μητέρα των μητέρων, πως είναι να έχεις μοναχοπαίδι και να το χάσεις. Κι εσύ έβλεπες τον μοναχογιό Σου στα πάθη του σταυρού. Σε παρακαλώ, ελέησέ με την αμαρτωλή, και βοήθησέ με. Σε σένα μόνο ελπίζω τώρα. Τελείωσε η ελπίδα μου στους ανθρώπους. Ολόκληρος ο κόσμος δεν μπορεί να με βοηθήσει. Μόνο εσύ, εσύ, χρυσή Θεομήτωρ, μπορείς εάν θέλεις. Παρηγόρησε κι εμένα εσύ Αγία και άμεμπτη»! Ύστερα από μακρά προσευχή και κλάματα κοιτάξατε την εικόνα και είδατε δάκρυα στα μάτια της Θεοτόκου. Μετά από λίγο πλησιάσατε την κόρη σας και, ιδού, εκείνη ήταν μούσκεμα στον ιδρώτα! Την επόμενη μέρα σηκώθηκε κι έφαγε, και γρήγορα θεραπεύτηκε εντελώς.

Ευχαριστώ την Υπεραγία Θεοτόκο. Ευχαριστώ κι εσάς γι᾿ αυτή την ανακοίνωση. Η πίστη μας θεμελιώνεται επάνω στην εμπειρία και όχι στις αυτόβουλες κρίσεις και θεωρίες. Και σ᾿ εμένα το δικό σας συμβάν είναι πολύτιμο. Σε μας τον περασμένο χειμώνα συνέβη το εξής γεγονός: Το κορίτσι μιας κακόμοιρης χήρας αρρώστησε βαριά. Ενα μήνα δεν είπε ούτε μια λέξη. Όλη η ελπίδα είχε ήδη χαθεί. Και η θλιμμένη μητέρα είχε αρχίσει να δανείζεται χρήματα για την αγορά των πραγμάτων για την κηδεία. Ένα βράδυ καθόταν η μητέρα δίπλα στην κλίνη της κόρης της και σιωπηλά έκλαιγε. Ξαφνικά το κορίτσι χωρίς να ανοίξει τα μάτια μίλησε και είπε: «Μην κλαις, μαμά αλλά πήγαινέ με αύριο στο Κάλλιστε, και θα γίνω καλά. Μου το είπε η ουράνια Μητέρα μου, που βρίσκεται εδώ δίπλα μου»! Ξαφνιασμένη η μητέρα έτρεμε ολόκληρη. Την επομένη μέρα έφερε το κορίτσι στο μοναστήρι της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Κάλλιστε και το επέστρεψε σπίτι υγιές.

Όμως υπάρχουν μόνο δυό περιπτώσεις και τρεις και δέκα; Αναρίθμητες και ατελείωτες είναι οι εμφανίσεις και οι ευεργεσίες της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ο άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ, ο οποίος κοιμήθηκε πριν ακριβώς εκατό χρόνια, εξομολογήθηκε πώς η Θεοτόκος του εμφανίστηκε αυτοπροσώπως έξι φορές στη διάρκεια της ζωής του. Και εάν όλος αυτός ο λαός που σιωπά, που θεωρεί όλες αυτές τις ουράνιες εμφανίσεις πολύτιμο και γλυκό μυστικό του, άνοιγε το στόμα και έλεγε ότι έχει μάθει, η γη θα γέμιζε από θαυμασμό. Πιστέψτε με, όταν ο άνθρωπος μπαίνει στην εκμάθηση των ενεργειών και αγγελιών του ουράνιου κόσμου στη γήινη ζωή μας, αισθάνεται ότι μπήκε σ᾿ ένα τεράστιο και άγνωστο βασίλειο της πλέον θαυμαστής πραγματικότητας. Σ᾿ αυτό το σκοτάδι για τα σωματικά μας μάτια η ψυχή μας μπορεί να μπει μόνο με τις αναμμένες λαμπάδες της πίστης και της αγάπης, κατά τα περίεργα λόγια του αποστόλου Παύλου: «Κατοικῆσαι τόν Χριστόν διά τῆς πίστεως ἐν ταῖς καρδίαις ὑμῶν, ἐν ἀγάπῃ ἐρριζωμένοι καί τεθεμελιωμένοι ἵνα ἐξισχύσητε καταλαβέσθαι σύν πᾶσι τοῖς ἁγίοις τί τό πλάτος καί μῆκος καί βάθος καί ὕψος».

Κι εσείς να ευγνωμονείτε τον Θεό και τη Θεοτόκο, επειδή σας άνοιξε η όραση για το πνευματικό βασίλειο και μην Την τυφλώνετε άλλο με τις αμαρτίες και τις αμέλειες.

Ο Θεός να σας βοηθά πάντα.

Από το βιβλίο: «Δρόμος δίχως Θεό δεν αντέχεται…

                  Ιεραποστολικές επιστολές Α΄»

του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Εάν δεν το επιβεβαίωνε ο ίδιος ο Κύριος στους μαθητές του, αν δεν το μαρτυρούσε το Πνεύμα το Άγιο μέσα στα βιβλία της Καινής Διαθήκης, θα ήταν αδύνατο να το πιστέψουμε, ούτε καν και να το φανταστούμε. Ότι δηλαδή εμείς οι μικροί άνθρωποι θα μεταμορφωθούμε «εν δόξη», θα αξιωθούμε να απολαύσουμε και να κάνουμε δική μας τη δόξα του Χριστού.

Η ΔΟΞΑ ΤΟΥ, ΔΟΞΑ ΜΑΣ