Στα παλιά χρόνια, δηλαδή πριν από το 1800, υπήρχαν πολλοί ληστές, όπως είναι γνωστό, που στήνανε καρτέρι στα σταυροδρόμια, και λήστευαν τους περαστικούς. Κάποιος λοιπόν απ’ αυτούς τους αρχιληστές είχε βάλει μερικούς συντρόφους, να στήνουν το καρτέρι τους σε ένα σταυροδρόμι που ήταν αναγκαστικό πέρασμα για τους περαστικούς πεζοπόρους, από τη μια πόλη στην άλλη. Και όποιος περνούσε, είτε ήταν μόνος του, είτε ήταν δύο είτε τρείς, τους λήστευαν. Και μετά τους άφηναν να φεύγουν, δεν τους έκαναν κακό. Δεν τους τραυμάτιζαν, δεν τους κακοποιούσαν.

ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΣΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΛΗΣΤΕΣ

1) Ο Άγιος Μάξιμος ο ομολογητής λέγει τα ακόλουθα αξιοπρόσεκτα για την ελεημοσύνη: Όχι μόνο δια της ελεημοσύνης που γίνεται με χρήματα φαίνεται η διάθεσις της αγάπης, αλλά πολύ περισσότερο με το να μεταδίδεις στον άλλον λόγο Θεού. Ακόμη δε και με κάθε είδους εξυπηρέτηση. Εκείνος που πραγματικά έχει αποξενωθεί από τον κόσμο κι εξυπηρετεί τον πλησίον του με ειλικρινή αγάπη, γρήγορα θ’ απαλλαγεί από τα πάθη και θα γίνει συμμέτοχος της θείας αγάπης και γνώσεως.

ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ (ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ)

Ήταν κάποιος Ευλόγιος, ιερέας και ασκητής, που είχε χρηματίσει και μαθητής του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, όταν ήταν Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως. Αυτός λοιπόν ο ασκητής νήστευε αυστηρά. Έτρωγε κάθε δύο μέρες, κάποτε και μια φορά την εβδομάδα, μόνο ψωμί και αλάτι και γι΄αυτό δοξαζόταν από τους ανθρώπους.

Η ΚΡΥΦΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ

1. Κάποιος από τους Πατέρες πήγε στην πόλη να πουλήσει το εργόχειρό του. Εκεί είδε έναν φτωχό που ήταν γυμνός, και επειδή τον σπλαχνίστηκε, του χάρισε το επανωφόρι του. Ο φτωχός όμως πήγε και το πούλησε. Όταν το έμαθε αυτό ο Γέροντας, λυπήθηκε και μετάνιωσε που του έδωσε το ένδυμα.Εκείνη τη νύχτα παρουσιάστηκε στον Γέροντα -σε όνειρο- ο Χριστός, φορώντας το επανωφόρι. Του λέει: «Μη λυπάσαι, να, φορώ αυτό που μου έχεις δώσει».

ΩΦΕΛΙΜΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΕΡΟΝΤΩΝ