Προχωρούν στο γάμο τους οι νέοι άνθρωποι με συγκίνηση και χαρά, με όνειρα και προσδοκίες. Μια νέα ζωή αρχίζει για τους νεόνυμφους, που την ενισχύει η αγία μας Εκκλησία με τις ευχές και τη χάρη του Ιερού Μυστηρίου του Γάμου.

Ήταν ο καθένας τους μόνος μέχρι λίγο πριν, και τώρα ζουν μαζί. Συνδέονται με δεσμά αγάπης τόσο βαθιάς και ξεχωριστής που μπροστά σ' αυτή τη νέα κατάσταση εξασθενούν όλες οι παλαιότερες διαπροσωπικές σχέσεις, ακόμη και αυτοί οι δεσμοί που τους συνέδεαν με την πατρική τους οικογένεια. Τώρα ο ένας για τον άλλον είναι κάτι μοναδικό. Και οι δυό μαζί αισθάνονται πως είναι ένα, που τίποτε δεν μπορεί να τους χωρίσει. Απολαμβάνουν με μια χαρά τελείως ιδιαίτερη αυτή τη νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε και με πρωτόγνωρα αισθήματα τη ζουν: Αποτελούν οι δυο τους μια νέα οικογένεια!

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΜΕΣΩΣ ΠΑΙΔΙ

1. Ποιά είναι η έννοια του μυστηρίου του γάμου;

«Το μυστήριον τούτο μέγα εστί εγώ δε λέγω εις Χριστόν και εις την Έκκλησίαν» (Εφ. 5,32). Στη φράση αυτή ο απ. Παύλος παραλληλίζει τη σχέση άνδρα-γυναίκας, που υπάρχει στο γάμο, με τη σχέση Χριστού-Εκκλησίας. Όπως ο Κύριος μας -ως κεφαλή-, ένωσε τον εαυτό του με την Εκκλησία και αποτελούν ένα σώμα -αν και η τελευταία αποτελείται από πολλά μέλη-, έτσι και στο γάμο η νόμιμη ένωση των δύο μερών -άνδρα και γυναίκας-, αποτελεί ένα· μία φύση όπως κατασκευάσθηκε από την αρχή της δημιουργίας.

ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Πόση αγάπη δείχνουν οι γονείς για κάθε παιδί τους σε όποια ηλικία του! Ειδικότερα μάλιστα όταν αυτό βρίσκεται στην βρεφική ηλικία. Πόσες φροντίδες! Πόσες μέριμνες για το κάθε παιδί! Για την τροφή του, για τα ρούχα του, για την ψυχαγωγία και το παιχνίδι του, για το μέλλον του.

Συχνά όμως παρατηρείται μια βασικότατη παράλειψη. Ενώ φροντίζουν –και με υπερβολικό τρόπο- για όλα τα’ άλλα, αδιαφορούν ή υποβαθμίζουν την έγνοια του να δώσουν στο παιδί τους από αυτήν την βρεφική ηλικία μια ορθόδοξη αγωγή. Νομίζουν ίσως, εσφαλμένα, ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να του δοθεί αργότερα ή, το ακόμη χειρότερο, αδιαφορούν τελείως για κάτι τέτοιο. Και βλέπει κανείς παιδιά να κολυμπούν κυριολεκτικά μέσα στα παιχνίδια, να υπάρχει μέριμνα να τους μιλούν είτε οι γονείς είτε οι άλλοι σε μια ξένη γλώσσα, για να συνηθίζουν. Να παρακολουθούν παιδικές εκπομπές και κινούμενα σχέδια στην τηλεόραση και ταυτόχρονα να αποστερούνται μιάς ορθόδοξης εκκλησιαστικής αγωγής. Κι έτσι να στερείται το παιδί της Χάριτος και της ευλογίας του Θεού, ενώ ταυτόχρονα αρχίζουν μα μεγαλώνουν μαζί του και τα ανθρώπινα πάθη.

ΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΒΡΕΦΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Κυλάει ήρεμα η ζωή του νέου ζευγαριού. Ξεκίνησαν την κοινή τους πορεία με την ευλογία της Εκκλησίας και με τις ευχές των γονέων τους, με τη συμπαράσταση των συγγενών και φίλων τους, που συμμετείχαν ολόκαρδα στη χαρά τους, στο πρώτο τους ξεκίνημα, εκεί στο ναό του Θεού, όπου όλα ήταν όμορφα, λαμπρά, ευλογημένα.

Σε λίγο οι νέοι σύζυγοι έγιναν γονείς. Ευχαρίστησαν τον Θεό, δόξασαν το όνομά του για το μεγάλο του δώρο, που όταν για πρώτη φορά το είδαν, τα μάτια τους δάκρυσαν και σκίρτησε η καρδιά τους. Και όταν το πήραν να το κρατήσουν, έτρεμαν τα χέρια τους, αν και ήταν τόσο μικρό, τόσο ελαφρύ ακόμη!... Νόμιζαν πως κρατούσαν στις χούφτες τους όλο τον κόσμο! «Αυτό είναι κάτι υπέροχο, κάτι θεϊκό!» είπε ένας πατέρας μόλις απέκτησε το πρώτο του παιδί.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΑ ΑΛΛΟ ΠΑΙΔΙ