Από τα παμπάλαια χρόνια, το βράδυ του Σαββάτου της τρίτης εβδομάδας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο σταυρός μεταφέρεται στο κέντρο της εκκλησίας, και ολόκληρη η ακόλουθη εβδομάδα είναι γνωστή ως εβδομάδα του Σταυρού.Ξέρουμε πως η Μεγάλη Τεσσαρακοστή αποτελεί μια προετοιμασία για τη Μεγάλη Εβδομάδα, τότε που η Εκκλησία θα ανακαλέσει στη μνήμη της τον πόνο, τη σταύρωση και το θάνατο του Ιησού Χριστού πάνω στο σταυρό. Η προβολή του σταυρού στη μέση της Σαρακοστής μάς υπενθυμίζει το σκοπό της βαθύτερης και εντατικότερης εκκλησιαστικής ζωής κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Έτσι είναι ο κατάλληλος τόπος εδώ για να σκεφτούμε το ρόλο του σταυρού, αυτού του σημαντικότατου και χαρακτηριστικότατου όλων των Χριστιανικών συμβόλων.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ

H Μεγάλη Σαρακοστή είναι περίοδος για αναζήτηση νοήματος. Να βρω, δηλαδή, νόημα στην επαγγελματική μου ζωή στα πλαίσια της κλήσης μου νόημα στις προσωπικές σχέσεις μου με τ' άλλα πρόσωπα νόημα στη φιλία νόημα στις ευθύνες μου.

Δεν υπάρχει απασχόληση, επάγγελμα πού να μη μπορεί να «μεταμορφωθεί», έστω και για λίγο μόνο , με στόχο όχι τη μεγαλύτερη απόδοση ή την καλύτερη, οργάνωση αλλά τις ανθρώπινες σχέσεις. Η ίδια προσπάθεια για «εσωτερικοποίηση» όλων των σχέσεων μας είναι απαραίτητη γιατί είμαστε ελεύθερες ανθρώπινες υπάρξεις που καταντήσαμε (χωρίς τις περισσότερες φορές να το ξέρουμε) φυλακισμένοι στα συστήματα τα όποια προοδευτικά κάνουν τον κόσμο μας απάνθρωπο.

Η Μ.ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΑΣ...

Κάποτε η Αγία μας Εκκλησία είχε να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο πειρασμό. Υπήρξαν τον όγδοο αιώνα κάποιοι χριστιανοί, που υποστήριζαν πως είναι μεν βλασφημία να απεικονίζεται το πρόσωπο του Ιησού Χριστού, διότι Αυτός είναι ο ανεικόνιστος, ασχημάτιστος, αόρατος Θεός, αλλά και πως είναι ειδωλολατρία η προσκύνηση των εικόνων. Σε αυτήν την πλάνη οδηγήθηκαν από παρερμηνείες της Αγίας Γραφής, από την λανθασμένη εντύπωση για την αξία των

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Όταν κάποιος ξεκινάει για ένα ταξίδι θα πρέπει να ξέρει που πηγαίνει. Αυτό συμβαίνει και με τη Μεγάλη Σαρακοστή. Πάνω απ' όλα η Μεγάλη Σαρακοστή είναι ένα πνευματικό ταξίδι που προορισμός του είναι το Πάσχα, «η Εορτή Εορτών». Είναι η προετοιμασία για την «πλήρωση του Πάσχα, που είναι η πραγματική Αποκάλυψη».Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αρχίσουμε με την προσπάθεια να καταλάβουμε αυτή τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη Σαρακοστή και το Πάσχα, γιατί αυτή αποκαλύπτει κάτι πολύ ουσιαστικό και πολύ σημαντικό για τη Χριστιανική πίστη και ζωή μας.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ: ΕΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ