Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑ'Ι'ΣΙΟΣ

1) Κάποιος αδελφός από το Άργος Ορεστικό της Καστοριάς, που είχε μεγάλη ευλάβεια στον Γέροντα (Άγιο Παΐσιο), του έστειλε με κάποιους προσκυνητές μια πάρα πολύ ωραία κάπα από γούνα, που κόστιζε ακριβά.

Μετά από λίγες μέρες ήρθε κι ο ίδιος κι είπε στον Γέροντα (Άγιο Παΐσιο):

-Γέροντα, την πήρατε την κάπα, που σας έστειλα;

Κι εκείνος χαμογελώντας του απάντησε:

-Και την έλαβα και την έδωσα κιόλας!

Τότε ρώτησε ο αδελφός:

-Γιατί την δώσατε, Γέροντα; Εγώ την έστειλα για σας, για να την φοράτε και να μην κρυώνετε το χειμώνα.   

Ο Γέροντας (Άγιος Παΐσιος), του είπε:

-Την έδωσα, γιατί σκέφτηκα ότι εσύ, δίνοντας την κάπα σε μένα, πήρες χάρη και μισθό απ΄το Θεό. Γιατί λοιπόν εγώ να κρατήσω αυτή την κάπα και να στερηθώ τη χάρη του Θεού; Γι’ αυτό, λοιπόν, την έδωσα κι εγώ ελπίζοντας να λάβω πνευματικό μισθό.

2) Επισκέφθηκαν τον Γέροντα (Άγιο Παΐσιο), μια μέρα τέσσερις νεαροί, που ήσαν πνευματικά αδιάφοροι. Ο Γέροντας (Άγιος Παΐσιος), τους δέχτηκε με καλωσύνη κι αφού τους είπε να καθήσουν έξω, στην αυλή του κελιού, έσπευσε να τους φέρει το συνηθισμένο κέρασμα, λουκούμι και κρύο νερό. Αφού τους κέρασε, κάθησε κοντά τους, για να του πουν ποιος είναι ο σκοπός της επισκέψεως τους. Τότε εκείνοι, με κάποια αναίδεια, του είπαν:

-Γέροντα, δεν μας δίνεις κανένα λουκούμι ακόμα;

Εκείνος σηκώθηκε και τους έφερε το κουτί με τα λουκούμια, τους ξανακέρασε και κάθησε πάλι κοντά τους.

Εκείνοι πάλι του είπαν:

-Δεν μας φέρνεις κι ένα ακόμα νερό;

Σηκώθηκε ο Γέροντας (Άγιος Παΐσιος), πήγε στη βρύση, γέμισε τα τέσσερα ποτήρια και με το δίσκο πήγε και στάθηκε μπροστά τους. Ταπεινά, γεμάτος καλωσύνη, πήρε ένα-ένα τα ποτήρια και τα έχυνε μπροστά στα πόδια του καθενός. Αφού άδειασε και το τελευταίο, τους λέει με καλωσύνη και χαμόγελο:

-Πήγα και σας έφερα το νερό που μου ζητήσατε, για να σας δείξω πως δεν δυσκολεύομαι στο να κάνω υπακοή στα θελήματά σας. Όμως δεν σας το έδωσα, γιατί έτσι θα βοηθούσα στο να γίνετε τεμπέληδες.

Από το βιβλίο: Ο Γέρων Παΐσιος,

του ιερομόναχου Χριστοδούλου αγιορείτη